субота, 6 березня 2021 р.

"Юні квітникарі" - 6.03 - дистанційно

 Тема заняття: Значення вирощування квітково-декоративних рослин шляхом висіву безпосередньо у ґрунт. Строки і способи висіву.

Основні тези.

У відкритий ґрунт рекомендується висівати насіння рослин, які характеризуються такими особливостями: 

1) невимогливі і виносливі (нагідки, матіола);
2) швидко ростуть (боби, настурція);
3) мають сильно розвинуті корені, які трудно перекосять пересадку 

дельфініум, маки, люпин); 

4)  призначені для пізнього цвітіння (айстри, левкої);
5)  мають насіння, яке важко розбухає (аконіт, анемона, ірис, лілії);
6)  рослини, сіянці яких в тепличних умовах підгнивають (іберис, люпин);
7) сходять на наступний рік після посіву (адоніс).
При вирощуванні однорічників які використовуються на зріз, а також 

щоб забезпечити довший період цвітіння, насіння висівають в декілька строків (через 5–7 днів). 

Безрозсадний метод вирощування однорічників значно скорочує затрати і собівартість рослин, при цьому рослини відрізняються більшим розвитком і менше страждають від хвороби. 

Не достаток цього способу вирощування полягає в тому, що рослини квітують дещо пізніше порівняно з вирощеними розсадою і насіння розходжується в 2,5–3 рази більше. Ґрунт під посів насіння квіткових готують досить ретельно. При вирощуванні однорічників безрозсадним методом насіння висівають в кінці квітня – на початку травня, а більш теплолюбні – в другій половині травня. 

При розмітці борозен вносять 30–50 г суперфосфат, 20–30 г аміачної селітри і 10–15 г калійної солі на 1 м2. Заробляють насіння просушеним торфом, піском або перепрівши перегноєм. Посіви прикочують катком і акуратно поливають. На великих площах використовують широкорядний стрічковий посів з міжряддям 20–30 см. 

Проріджування сходів Своєчасне проріджування посівів має великий вплив на розвиток рослин, які вирощують у відкритому ґрунті. При посіві насіння безпосередньо в ґрунт, густі сходи проріджують двічі. Перший раз – з появою першої пари листочків, залишаючи половину сходів. Друге проріджування – при появі 3–5 листочків (приблизно через два тижня), залишаючи встановлену віддаль між рослинами. При проріджуванні потрібно видаляти більш слабші рослини, а здоровіші рослини можна використати для посадки в іншому місті. Перед проріджуванням рослини рясно поливають. 



1 коментар:

"Юні друзі природи"-13.10.

 Тема: Відліт птахів. Підготовка тварин до зими. https://www.youtube.com/watch?v=-un1dGidtks https://www.youtube.com/watch?v=gHDSj4gPWp8